IVIN PEKMEZ & i još po nešto…

Inspirisana mojom prijateljicom koja nije ljubitelj kuvanja, počinjem ovaj novi blog. Zašto? Jendostavno, jer me je navela na razmišljanje i podsećanje da ništa nije nemoguće, kada se želi. Uvek tiha u ženskim razgovorima u našoj maloj ekipi, kada se počne priča o kulinarskim zahvatima. Sa malo volje i angažovanja od voća ubranog na svom placu, napravila je savršen pekmez i to bez greške.

Ne samo što je savršenog ukusa, već je i upakovan tako da se vidi da je napravljen od srca.
Kao što sam i ranije pisala, ni ja do kasnih dvadesetih nisam bila baš najveštija u kuhinji. Pa smo se tako pre neki dan podsetili sa kumovima nekog našeg letovanja, dok smo se svi još zabavljali i bili bez dece. Gledali smo snimak, mene, savršeno smotane kuvarice na mestu zločina, u kuhinji. U pokušaju da napravim jedno tako komplikovano jelo, pastu. 🙂 To je toliko smešno, pomalo i sramotno, da mi je bilo teško da gledam, a o šalama na moj račun neću ni govoriti. Usporen film u svemu, od seckanja do ideje šta dalje. Minimum deset puta sam zastala, okrenula se, otvorila frižider jedan, pa drugi, pa zatvorim, zastanem, opet razmišljam, čitam upustvo na kutiji…. Jaoooo…. Pa komedija, ali totalna…. Zanimljivo bi bilo napraviti jedan snimak „pre i posle“ :). Ovaj snimak sa jedne strane, a sa druge kako danas nastaje jedna torta. 🙂
Tako da ništa nije nemoguće, a i ja se dugo vodim izrekom koju sam negde pročitala „Svaki profesionalac je nekada bio amater“… Pa tako i ja, koja imam još mnogo da učim i nikada neću ni prestati… A tako i vi koji sada baš niste vešti u nečemu što bi voleli da radite profesionalno ili iz hobija. Ne odustajte, jer je sve stvar vežbe, volje i malo talenta. I to važi za sve… Šminkanje, pevanje, sport, slikanje, friziranje, kuvanje… bez izuzetka!

Dakle sanjajte i vežbajte… Ispalti se! 😉


dunja1IVIN PEKMEZ

1kg očišćeni dunja
2 jabuke
500gr kristal šećera
1 limun
400ml vode

Dunje dobro oprati, odnosno oribati sunđerom za pranje sudova, kako bi se skinule sve dlačice. Očistiti i iseći dunje i jabuke na kockice, nemojte ljuštiti. Sve staviti u šerpu, dodati šećer, isceđen limun i vodu. Kuvati na laganoj vatri oko sat vremena, bez poklopca, dok se ne raskuva i voće skorz ne omekša. Sve dobro izblendirati i kuvati još 15ak minuta uz stalno mešanje, na laganoj vatri.
Tegle oprati, osušiti i staviti u vruću rernu da se sterilišu. Rukavicom pažljivo izvaditi tegle i sipati pekmez u njih. Zatim ih vratiti u rernu, tako napunjene još 10 minuta na 150 stepeni, staviti poklopce i ostaviti ih u isključenoj rerni da se polako hlade preko noći.
Ujutru možete navaliti na degustaciju i doručak! Prijatno! 🙂