KADA POGLEDAM IZA SEBE

1

Nogu podignutih na drugu stolicu, počinjem da pišem ovaj blog. Danima mi već prolaze razne misli kroz glavu, jer je iza mene jedan veoma turbolentan period, a to je i bio razlog mog nepisanja. Ono što je bilo najstresnije svakako je bilo zdravlje moje dece, koje tokom dužeg perioda nije bilo kako treba, pa je trebalo nekako balansirati između posla i svih privatnih nedaća. Kako se sitracija trenutno primirila, malo sam sebi dala prostora da nešto napišem na godišnjicu zvaničnog postojanja moje firme,  iako ona na neki način postoji već pet godina (prve četiri se nazivaju hobijem),  a ova poslednja  se najviše računa jer sam u njoj prelomila da napustim svoj stari poziv i posvetim se ovom, potpuno novom.

Kako mnogi kažu, prva godina je najteža, što se i nadam da je istina. Puna uspona i padova, problema i veselja… Bila je svakako veoma poučna. U mnogo smerova. Iako sam se  pre ovoga bavila privatnim poslom, ovo je jedna potpuno druga dimenzija za mene u kojoj sam se pored svega našla sama, jer sam u predhodnom poslu bila sa suprugom.

Malo je reći da je ovo posao u kojem uživam u potpunosti, jer mi dopušta da budem kreativna i slobodna u iznošenju svog viđenja stvari. Dopušta mi da budem sa decom kada im je najpotrebnije, pa da radim noću, ako je to potrebno. Ali ima i onih dana kada porudžbine čekaju i nikome ne možeš reći „Danas vaša torta neće biti gotova, jer su moja deca bolesna“. To je jadan od težih momenata i tu je pomoć najbližih neophodna. Ovo jeste posao iz snova, ali je takođe i pun prepreka. Pa često drugima to izgleda kao bajka, što je u ovoj zemlji ravno nemogućoj misiji… Od kada sam ozvaničila firmu, troškovi su znatno porasli, ali i  ulaganja, obim posla i problemi su sve veći. Kako je jedan moj poznanik rekao za mene ovo je „One man show“  i to je veoma blizu istini,  iako imam i pomoć kada zatreba.

Kao satisfakcija za sve što radim, jeste da ljudi prepoznaju SoSo Sweet brend, da su me za godinu dana upoznali kroz ono što radim. U ovom poslu objedinila sam sve što sam oduvek volela a to je kontakt sa ljudima, fotografisanje, pravljenje poslastica, pisanje i marketing, koji sam i studirala.

Ono što je teško jeste pozicioniranje i odluke koje se tiču posla, neke sam donosila pogrešno, neke dobro… Ali bilo je i dana kada sam poželela da odustanem, što mi, ipak, sportski duh nije dozvoljavao, pa ću se tako i dalje boriti, dok budem imala snage.

Kako vodim  firmu koja se finansira iz sopstvenih sredstava, to je veoma teško i stresno, jer je ovo posao koji je neizvestan u smislu predviđanja kako će se stvari odvijati,  mesečni troškovi su veliki, a nova ulaganja su stalno potrebna.

Kada bih mogla da vratim vreme uradila bih sve isto, jer su i dobre i loše okolnosti bile škola za mene i dalji rad,  kako u  odnosu sa ljudima, ali i odluke koje ću donositi u budućnosti.

Mnogo je predivnih dana koji su bili u ovih prvih godinu dana. Imala sam čast da se nađem u rođendasnkom broju Cosmopolitana i budem među 19 uspešnih mladih žena uzora današnjim devojkama,  rame uz rame sa mnogo poznatijim damama od mene.

Dala sam intervju za JOY i predstavljena sam u AHA magazinu kroz svoj rad, u nekoliko brojeva.  Moje torte i poslastice našli su se u svim ovim časopisima. Bili smo deo mnogih marketinških kampanja, među kojima je najbitnija „Budi odgovorna“ u kojoj smo dali i lični doprinos, ali je i mene trgla da odem na redovan pregled. Učestvovali smo  u humanitarnim akcijama, od kojih je mene lično najviše dirnula podela novogodišnjih slatkša u osnovnoj školi “Dušan Dugalić“ ,gde su me sa toliko ljubavi i veselja dočekala deca, roditelji i nastavnici u ovoj školi punoj ljubavi.

Za nama su i divni bazari, karnevali, otvaranje luksuzne knjižare „Delfi“ i mnogo drugih događaja, ali i onih manjih, intimnih proslava koje smo pravili za mnoge  divne momente.

Ono što je trenutno u razradi, a za šta je potrebno još malo vremena, jeste otvaranje prodajnog dela slatkiša u okviru radionice u Mirijevu, gde ćemo svakog dana s’ ljubavlju pripremati sveže poslastice.

Do tada, tu smo da  ispununjavamo svaku slatku želju i divan dan učinimo još divnijim.

Vaša Alex #sososweet