Pitam se često, ima li šta gore od komplikovanih recepata!? Koliko puta vam se desilo da želite da napravite neki brz i jednostavan obrok ili kolač i onda… Pakao… Listate i listate po netu i sve deluje toliko zamršeno. U prvim pasusima već shvatite da će recept početi sa odlaskom u nabavku…

Ja zato u kuhinji retko kad sledim pravila i volim da improvizujem. Doduše, kod slatkiša koje pravim više nema inprovizacija, osim inovacija. 🙂 Jer kako sam iz hobija prešla u posao, tako sam shvatila da to više tako neće ići… i da kada jednom neko proba neki moj slatkiš, to sledeći put mora biti isto… Pa kada nešto smislim moram da upamtim ili pamatnije, upišem. 🙂

Tako samo pre nekoliko dana moja koleginica Saška i ja upale u zanimljivu zavrzlamu i porudžbinu. Bile smo stavljene u jednom trenutku na takav test da bi zadovoljile i Badija (prim.aut Buddy Valastro) i njegov „izazov pod pritiskom“. 🙂

Kako vrlo često dobijamo obimne porudžbine od velikih kompanija i to se kada probaju jednom, obično ponavlja i više puta.. . Ovog puta smo dobile,  da u što kraćem roku (čitaj sat i po vremena)  napravimo, upakujemo i dostavimo, na drugi kraj grada, pedeset sitnih kolača. Inače, moram da napomenem da naši slatkiši izlaze iz okvira „sitni kolači“ koji podrazumeva većina ljudi kod nas. To su uglavnom inovativni i moderni slatkiši, mnoge smo same dizajnirale i osmilile. Pored mini kapkejkova, u raznim ukusima, paket je imao i french macarons, naše vanila-puter keksiće u belgijskoj čokoladi,  keks sendivče, čoko kuglice, mini torte… i još mnogo toga…

 

BLOG2_1

 

Dakle, dobile smo zadatak zvani „nemoguća misija“ za nekoga, ali ne i za nas… 🙂 Jedan pogled, par reči i narednih sat vremena nismo disale. Sve što smo radile redovno u tom trenutku ostavlja se po strani i radimo „hitno“. Pošto naša radionica funkcioniše tako da uvek imamo dnevno ponudu gotovih ili polu-gotovih slatkiša,  ali nikada nemamo tako veliku količinu, jer se sve radi, uglavnom, po porudžbini, koje idu nekada i po mesec dana ranije.

Verovali ili ne, ali uspele smo… Jer je u ovom poslu, ali i u svakoj kuhinji najbitnija snalažljivost, praviti varijacije na temu, biti kreativan i iskoristiti ono sa čime raspolažemo u datom trenutku.

 

U to ime vam za ove letnje dane dajem, kratak, divan recept za pravljenje sladoleda bez jaja, a sa sastojicma koje većina vas ima u svom firžideru. Recept je pronađen na internetu i malo izmenjen.

• 300 gr slatke pavlake
• 200 gr jogurta ili pavlake
• 2 kesice vanilin šecera ili vanila arome
• šecer u prahu po želji (ja sam koristila 180gr)

BLOG2_2

Umutite slaku pavlaku, dodajte kiselu plavlaku (ako želite masnije) ili jogurt (za lajt varijantu), dodati vanillin šećer ili vanilu I šećer u prahu. Sve ručno promešati, bez miksera.

Razdojite smesu u različite plastične posude I po želji dodajte u svaku različito, za više ukusa (seckano I/li pasirano voće, otopljenu čokoladu, nutelu, seckanu belu ili crnu čokoladu…), ostaviti u zamrzivaču što duže izdržite! 😉

 

Moji favorite su: bela čokolada-kokos, vanilla-višnja, vanila-čoko krem; dupla čokolada (čokolada sa komadićima crne čokolade) … A vi ćete sigurna sam naći svoju idealnu kombinaciju… Uživajte! 😉

BLOG2_3