Zimska čarolija

 

Povedena zimskom idilom i prvim pahuljama koje su nas sve iznenadile, odlučila sam da deo novembra i decembar posvetim prazničnim receptima.  Kada u poslu, vrlo često,  učestvuju i deca,  zabava i ideja  je najbitnija, pa ma makar to bilo  i kićenje jelke u novembru. Prvi u nizu je poslastica koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim…

 

blog5_1Klikni na fotku za uvećanje!

Praznične čoko tortice

 

Keks (podloga)

Fil

Preliv

200 gr. Plazme ili nekog drugog mlevenog keksa 300 ml. Slatke pavlake 150 ml. Slatke pavlake
50 gr. Šećera u prahu
150 gr. Putera 200 gr. Crne čokolade 150 gr. Crne čokolade
50 gr. Komadića mlečne čokolade
25 gr. Kakao praha 1 kašika meda
Mleko po potrebi

 

blog5_2Klikni na fotku za uvećanje!

 

  1. Izmiksati omekšali puter i šećer u prahu. U drugoj posudi sjediniti i promešati keks, kakako i komadiće čokolade. Sjediniti masu sa umućenim puterom i šećerom i dodavati mleko postepeno, po malo. Mesiti u činiji dok smesa ne postane kompaktna. Oklagijom istanjiti smesu i iseći je na krugove, modlom ili okrenutom čašom.
  2. Umititi slatku pavlaku do srednje gustine i dodati otopljenu čokoladu i sjediniti mešanjem špatulom. Krem staviti u kesu za dekorisanje sa željenim nasravkom. Nafilovati na podlogu od keksa. Staviti u frižider dok se ne pripremi i ohladi preliv.
  3. Ugrejati slatku pavlaku na pari i dodati komade čokolade. Mešati dok se sva čokolada ne otopi. Ostaviti da se malo ohladi, pa preliti preko fila. Po želji dodati kokos, badem, lešnik, komadiće čokolade, perlice…

 

blog5_3Klikni na fotku za uvećanje!